4st ägg
2dl strösocker
1dl vetemjöl
1dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
ströbröd
fyllning:
2dl mjölk
2st ägg (gula)
1,5msk potatismjöl
1msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
4dl mellangrädde
garnering:
500g marsipan
pudersocker
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175°.Smöra och bröa en rund form (ca 22 cm).
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Häll i formen. Placera på galler i ugnens nedre del. Grädda i ca 40 minuter. Låt svalna.
- Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en liten kastrull. Låt sjuda (ej koka) på svag värme under vispning, tills krämen tjocknat.
- Låt svalna, vispa runt någon gång. Smaksätt med vaniljsocker. Vispa grädden tjock och blanda i krämen.
- Skär tårtbottnen i tre lager. Lägg en skiva underst, därpå lite kräm, ny botten och kräm (extra mycket i mitten så att tårtan blir bullig) och överst en botten. Bred ut kräm runt om hela tårtan. Ställ tårtan svalt.
- Tillred orange + grön marsipan . Arbeta samman mandelmassa, florsocker, glukos och hushållsfärg till smidig massa. Färga. Använd potatismjöl till arbetsytan.
- Kavla ut orange mandelmassa mellan plastfolie så att den blir tillräckligt stor (ca 30 cm) för att täcka tårtan. Lägg över tårtan och jämna till kanterna. Överbliven marsipan kan kavlas till lång remsa att läggas runt tårtan.
- Garnera tårtan med pudersocker i ett såll som skakas över. Sätt på ett grönt skaft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar