Ingredienser
18 st gelatinblad
5 dl strösocker (450 g)
2 dl vatten
10 g glykos
2 st äggvitor
För vaniljsmak1 st 1 vaniljstång (skrapa ur vaniljfröna)
eller 2 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker (450 g)
2 dl vatten
10 g glykos
2 st äggvitor
För vaniljsmak1 st 1 vaniljstång (skrapa ur vaniljfröna)
eller 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka socker, vatten och glykos till 140 grader i en rostfri kastrull. Vispa äggvitorna till skum i en rostfri bunke.
2. Häll den varma sockerlagen över äggvitan under vispning, fortsätt att vispa i 1–2 minuter. Sätt bunken i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills massan är blank och cirka 40 grader. Ta bort vattenbadet.
3. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vispa ner gelatinet i marshmallowmassan och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. Vänd i vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg.
4. Sikta och blanda florsocker och maizena (tillsätt lakritsgranulat i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows) och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.
5. Häll upp smeten, jämna till ytan med en palettkniv och pudra ytan med florsockerblandning. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.
6. Det går att halvera satsen om man inte vill göra så många marshmallows, men de blir inte riktigt lika fluffiga då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar